Restauratie verzakte kerk van Augsbuurt los

Terug naar homepagina

Restauratie verzakte kerk van Augsbuurt los

Geplaatst op: 19-06-2020

AUGSBUURT – De Stichting Alde Fryske Tsjerken startte op 9 juni met de restauratie van de 18e eeuwse kerkje van Augsbuurt. De kerk vertoont ernstige scheurvorming door verzakking van de grond. In de komende periode wordt dit probleem opgelost. De oplossing houdt in dat onder het gehele schip van de kerk een nieuwe fundering wordt aangebracht. Dit wordt op een bijzondere manier gedaan. Zowel binnen als buiten de kerk worden 50 stalen buizen de grond in gebracht. Deze stalen buizen van 10 meter diep worden gevuld met beton en komen op 1,5 meter van elkaar te staan.

,,Door de droogte is de grond wat ingeklonken, daardoor is de kerk komen te verzakken. Dat heeft grote scheuren in de muren tot gevolg en dit proces gaat gewoon door als er niks aan wordt gedaan. Wij willen hiermee het proces stoppen en het metselwerk herstellen”, vertelt Feike Huitema van Bouwbedrijf van der Vegt, die de restauratie werkzaamheden uitvoeren. Met deze oplossing gaat de Stichting Alde Fryske Tsjerken er vanuit dat de kerk weer voor een hele lang tijd stevig staat. De noodoplossing komt daarmee ook te vervallen. De werkzaamheden kosten ongeveer drie ton. Dit geld wordt opgebracht door geld van overheden, fondsen en donateurs van de Stichting.

Het kerkje wordt ook vaak gebruikt als trouwlocatie, omdat het mooi klein en intiem is. ,,Als je in zo’n kerkje trouwt dan heeft dat iets plechtigs”, vind BABS Ruurdtsje Poortinga-de Haan. De kerk in Augsbuurt wordt ook bewust uitgekozen als trouwlocatie. Ruurdtsje heeft er vaak mensen mogen trouwen, maar als ze aan het kerkje denkt herinnert ze zich een bijzonder verhaal. ,,Ik trouwde hier een stel waarvan de vader van de bruid was overleden. Hij ligt hier ook op het kerkhof begraven en doordat ze in deze kerk trouwden, had ik toch het gevoel alsof hij er bij was. Dat is toch heel bijzonder.”

Feike Huitema verwacht dat het fundering herstel en het metselwerk eind oktober van dit jaar klaar zal zijn, daarnaast zijn er nog wat andere werkzaamheden die dan worden opgepakt. Er zal dus in de nabije toekomst weer gewoon getrouwd kunnen worden in dit kerkje.

20200610kerkje-Agsbuurt-1

© Foto: Sake Beerstra / rtvnof.nl

AGENDA

Vrijdag 23 Februari

Muzikale avond 2024

Op 23 en 24 februari 2024 zijn er weer twee swingende show- en dansavonden in Theater de Colle te Kollum! Aanvang 20.00 uur. De organisatie ligt opnieuw in de vertrouwde handen van de oud-leden van TLM. Dit keer is het thema “Magic World” met natuurlijk weer de gebruikelijke grootse optredens met veel show elementen!

#TROTSOPKOLLUM

#TROTSOPKOLLUM

© Foto: Wieger Holwerda

Over ons

HIM staat voor Handel Industrie en Middenstand en is een ondernemersvereniging waar diverse winkels en bedrijven uit Kollum e.o.  bij aangesloten zijn. De HIM is er door ondernemers, voor ondernemers.

Laatste tweets

@beleefkollum | Volg ons nu!

Er zijn momenteel geen recente tweets.

Contactgegevens

HIM Kollum
Postbus 120
9290 AC Kollum

E-mail: info@himkollum.nl
Website: www.beleefkollum.nl
Facebook: www.facebook.com/beleefkollum

Copyright © 2024 HIM / Beleef Kollum - Realisatie: Nextstep Design, Kollum