Omstreden monument Kollumer Oproer gaat er toch komen

Terug naar homepagina

Omstreden monument Kollumer Oproer gaat er toch komen

Geplaatst op: 17-05-2023

KOLLUM – Het is meer dan 200 jaar geleden dat er in de Friese Walden een belangrijk oproer plaatsvond nl het Kollumer Oproer uit 1797. Een opstand van Oranje gezinde Friezen tegen de Franse overheersing. Vooral de invoering van de dienstplicht voor het Franse leger was destijds een belangrijke reden om ruim 3000 man op de been te brengen om Abele Reitses een Oranje gezinde jongeman te bevrijden uit het gevang van het Kollumer Rechthuis.

Van een van de leiders van dit oproer, Jan Binnes , een Oranje gezinde boer ( 53 jaar ) uit Aldwald wordt er donderdag middag 25 mei om 15.00 uur een monument onthuld.
Het beeld krijgt een markante plaats in het centrum van Kollum (zie foto ) tegenover het Kollumer Rechthuis en is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Gosse Dam
De beide hoofdsponsoren zullen het beeld op 25 mei onthullen, dit zijn voor de gemeente Noardeast Fryslan burgemeester Johannes Kramer en voor de hoofddirectie van Koninklijke Oosterhof Holman de heer Sander de Haan.

Er is veel discussie ontstaan of dit beeld van Jan Binnes er wel zou moeten komen. Een directe nakomeling van Jan Binnes , de heer Nettinga uit Rotterdam noemt zijn over over=grootvader (5 generatie ) een vrijgevochten hooligan die echt geen beeld verdient. Een groot voorstander van dit beeld is oud burgemeester van Kollumerland c.a. de heer Bilker. Volgens hem is Jan Binnes een echte held en hij vindt het schandalig dat Jan Binnes via een schijnproces is onthoofd.

Niemand van ons was er destijds bij en wellicht is de benaming van de historicus Oebele Vries wel de meest passende, Jan Binnes is een icoon van het Kollumer Oproer.

De Stichting Kollumer Oproer, de initiatiefnemer van het monument, nodigt iedereen uit om donderdag 25 mei om 15.00 in het centrum van Kollum aanwezig te zijn bij dit bijzondere evenement.

AGENDA

Vrijdag 23 Februari

Muzikale avond 2024

Op 23 en 24 februari 2024 zijn er weer twee swingende show- en dansavonden in Theater de Colle te Kollum! Aanvang 20.00 uur. De organisatie ligt opnieuw in de vertrouwde handen van de oud-leden van TLM. Dit keer is het thema “Magic World” met natuurlijk weer de gebruikelijke grootse optredens met veel show elementen!

#TROTSOPKOLLUM

#TROTSOPKOLLUM

© Foto: Wieger Holwerda

Over ons

HIM staat voor Handel Industrie en Middenstand en is een ondernemersvereniging waar diverse winkels en bedrijven uit Kollum e.o.  bij aangesloten zijn. De HIM is er door ondernemers, voor ondernemers.

Laatste tweets

@beleefkollum | Volg ons nu!

Er zijn momenteel geen recente tweets.

Contactgegevens

HIM Kollum
Postbus 120
9290 AC Kollum

E-mail: info@himkollum.nl
Website: www.beleefkollum.nl
Facebook: www.facebook.com/beleefkollum

Copyright © 2024 HIM / Beleef Kollum - Realisatie: Nextstep Design, Kollum