Kollumer oproer 2018

Terug naar homepagina

Kollumer oproer 2018

Geplaatst op: 29-11-2017

KOLLUM – In Kollum is men momenteel bezig om te onderzoeken of in 2018 het Kollumer Oproer nagespeeld kan worden. Het Kollumer Oproer is een historische gebeurtenis, die speelde zo’n 220 jaar geleden in de Franse tijd. Toen werd er in Kollum een verzetsstrijder, Abele Reitzes uit Burum, door de Fransen opgepakt en opgesloten in het Kollumer Rechthuis. De lokale oranje gezinde bevolking was het daar niet mee eens en men trok massaal op naar het Kollumer Rechthuis om Abele Reitzes te bevrijden. Er werd met een kanon op de menigte geschoten en uiteindelijk werden er 168 oproerkraaiers gearresteerd en opgesloten in de Maartenskerk. Twee van hen, Salomon Levi uit Zwaagwesteinde en Jan Binnes uit Oudwoude werden gezien als de aanstichters van het oproer en zij werden dan ook ter dood veroordeeld en vervolgens terechtgesteld.

Dit is in het kort een waar gebeurd, doch weinig bekend , verhaal uit de Vaderlandse geschiedenis. In het Kollumer Oproer schuilt mogelijk wel de basis van ons huidige Koningshuis. Daarom zou het fantastisch zijn om dit in de vorm van de Passion na te spelen in Kollum. Met alles er op en eraan. Live televisie, toepasselijke Friese liederen, bekende (Friese ) artiesten, lokale artiesten, heel veel vrijwilligers, kostuums uit die tijd etc. etc. Omrop Fryslan en RTV NOF hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. Er zijn eveneens een scriptschrijver en een regisseur benaderd. Drs. A.A.M. Brok, commissaris van de Koning in de provincie Fryslan, de heer Joop Atsma , prominent politicus en de heer Bearn Bilker , burgemeester van de gemeente Kollumerland c.a.
vormen het comité van aanbeveling.

Initiatiefnemer van het project is de heer Erie Dam uit Kollum. Hij was samen met Cor Hellinga van de stichting APK uit Kollum van de partij op de ( ondernemers) stampotavond van de gemeente Kollumerland c.a. Daar hebben zij aan de aanwezigen, de plannen gepresenteerd. Een aantal van deze ondernemers heeft toegezegd wel mee te willen werken. Er zijn contacten met een aantal sponsoren. Er is echter nog veel werk aan de winkel voordat het licht op groen kan worden gezet. 2018, het jaar van de culturele hoofdstad, het jaar dat de gemeente Kollumerland c.a. voor het laatste zelfstandig is en het jaar dat het Oranjecomité van Kollum haar honderd jarig jubileum viert. Het zou toch fantastisch zijn als dit spektakelstuk in het jaar 2018 in Kollum gerealiseerd zou kunnen worden.

( Op de site van RTV-NOF staat een promotie filmpje en op You tube een trailer. Even googelen op Kollumer Oproer 2018.)

oud kollum

AGENDA

Zaterdag 23 September

Opening theaterseizoen 2023/2024

Op Zaterdag 23 september opent Theater De Colle het nieuwe theaterseizoen extra feestelijk met een dubbele voorstelling. In de ochtend is Joes is er weer, een oude bekende van ons Theater en we verheugen ons op haar nieuwe sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders.

Oktoberfest Kollum 2023

Oktoberfest Kollum 2023

Town of Terror 27 & 28 okt.

Town of Terror 27 & 28 okt.

#TROTSOPKOLLUM

#TROTSOPKOLLUM

© Foto: Wieger Holwerda

Over ons

HIM staat voor Handel Industrie en Middenstand en is een ondernemersvereniging waar diverse winkels en bedrijven uit Kollum e.o.  bij aangesloten zijn. De HIM is er door ondernemers, voor ondernemers.

Laatste tweets

@beleefkollum | Volg ons nu!

Er zijn momenteel geen recente tweets.

Contactgegevens

HIM Kollum
Postbus 120
9290 AC Kollum

E-mail: info@himkollum.nl
Website: www.beleefkollum.nl
Facebook: www.facebook.com/beleefkollum

Copyright © 2023 HIM / Beleef Kollum - Realisatie: Nextstep Design, Kollum