Zandsculptuur van oud Kollumer Sikke-Bart Frieling

Terug naar homepagina

Zandsculptuur van oud Kollumer Sikke-Bart Frieling

Geplaatst op: 21-07-2020

KOLLUM – Vrijdag en zaterdag (17 & 18 juli 2020) was de zandkunstenaar Sikke-Bart Frieling in het centrum van Kollum om te laten zien wat er kan met zand: luchtkastelen bouwen in het echt. Het zandkunstwerk verreisde op de parkeerplaatsen van “Hart van Kollum”, naast het oude Gemeentehuis aan de Voorstraat. Deze keer bouwde hij de Maartenskerk en het voormalig Gemeentehuis en voormalig Rechthuis in Kollum aan de Voorstraat. Vrijdag begon de oud inwoner van Kollum om 10.00 uur aan zijn kunstwerk. Tevens gaf Sikke – Bart Frieling zaterdagmiddag 18 juli vanaf 13.00 uur een workshop voor belangstellenden.

Hij ontdekte vroeger thuis in Kollum in de zandbak met zijn tweelingbroer en zijn jongere broer dat hij hield van het spel met zand en water. ,,Toen merkte ik al dat ik mijn fantasie erin kwijt kon.’’ Hij kon geen genoeg krijgen van torentjes bouwen, bruggetjes, weggetjes. ,,Met mijn vinger maakte ik raampjes in de torens.’’

De meeste mensen kennen zandkasteel bouwen van vroeger als kind aan het stand, emmer op de kop, gracht graven en dijken aanleggen en dan wachten op de zee, die het altijd van het zandkasteel won. Maar dat zandkasteel bouwen meer is dan het kinderspel in de zandbak of het strand liet zandkunstenaar aanstaande weekend zien in Kollum.

Wat hij kan, laat zich niet eenvoudig uitleggen. Is hij aan het werk, dan zijn de reacties niet van de lucht. Mensen kunnen haast niet geloven dat zomaar een man zomaar een verfijnd kasteel kan bouwen, metershoog, van zand. Hij is al lang en breed volwassen, maar met dezelfde aandacht als jongens van vijf kon hij uren achtereen in de weer zijn met zand en water. Uit bergen zand tovert hij met hetzelfde gemak sprookjeskastelen tevoorschijn als realistische bouwwerken zoals de Big Ben in Londen.

20200718-zandsculptuur1-No2-16-1

© Foto: Sake Beerstra / rtvnof.nl

AGENDA

Donderdag 07 Januari

Welkom in Kollum

In Kollum is altijd wat te doen! Door de aanhoudende coronacrisis zijn er momenteel geen georganiseerde activiteiten, maar stil zitten is er niet bij! Iedereen is welkom en ervaar wat Kollum te bieden heeft!

Gelukkig 2021

Gelukkig 2021

Over ons

HIM staat voor Handel Industrie en Middenstand en is een ondernemersvereniging waar diverse winkels en bedrijven uit Kollum e.o.  bij aangesloten zijn. De HIM is er door ondernemers, voor ondernemers.

Laatste tweets

@beleefkollum | Volg ons nu!

Er zijn momenteel geen recente tweets.

Contactgegevens

HIM Kollum
Postbus 120
9290 AC Kollum

E-mail: info@himkollum.nl
Website: www.beleefkollum.nl
Facebook: www.facebook.com/beleefkollum

Copyright © 2021 HIM / Beleef Kollum - Realisatie: Nextstep Design, Kollum