Opening Diepswallen Kollum

Terug naar homepagina

Opening Diepswallen Kollum

Geplaatst op: 28-09-2019

KOLLUM – Vrijdagochtend is de Ooster- en Westerdiepswal na een reconstructie van bijna een jaar feestelijk geopend. De omgeving is compleet vernieuwd; de kaden, straten, riolering en verlichting is aangepakt. Door de bredere vaart en de verhoogde bruggen is het centrum over het water beter bereikbaar gemaakt. “Als de herinrichting klaar is, spring ik van vreugde de gracht in!” beloofde Jelle Boerema toen hij wethouder was van gemeente Kollumerland c.a . Deze belofte kwam hij vanochtend na. Samen met zijn collega-wethouder Engbert van Esch (gemeente Noardeast-Fryslân) en aannemer Harm Beerda (Koninklijke Oosterhof Holman) onthulde hij een steen in de kademuur die herinnert aan de reconstructie.

Het eindresultaat
Alle drie zijn enorm trots op het eindresultaat. Van Esch: “Kollum heeft een rijke historie en dat wordt door de kademuren extra zichtbaar. Bovendien kan dit project een enorme impuls geven aan Watersportdorp Kollum en daarmee onze gemeente.“

Beerda: “Dit project zat voor onze medewerkers vol uitdagingen. We hadden te maken met een beperkte werkruimte. Kenmerkend was de goede samenwerking en communicatie met omwonenden, maar vooral het begrip. En daarom is het ons samen gelukt. Het resultaat mag er dan ook zijn!“

Aanleiding
De houten walbeschoeiing was in zeer slechte staat en moest compleet vervangen worden, net als de brug over de Voorstraat en de voetgangersbrug tussen de Ooster- en Westerdiepswal. Samen met omwonenden, Plaatselijk Belang en de ondernemersvereniging HIM werd er een totaalplan gemaakt voor de omgeving.

Watersportdorp Kollum
De herinrichting van de Diepswallen maakt ook onderdeel uit van de tweede fase van Watersportdorp Kollum. De afgelopen jaren is er in Kollum veel geïnvesteerd in recreatieve watervoorzieningen, zijn er bruggen opgehoogd en vernieuwd en is een deel van de vaarwegen verdiept. Kollum moet de ‘De Wisselplaats in Noordoost Fryslân’ worden waar inwoners en bezoekers van het water en land kunnen genieten.

Ambachten
Na de officiële opening stond de Voorstraat de hele dag in het teken van water en historie. Langs de kade kon men onder andere kennis maken met de Zuiderzee ambachten. Vrijdagavond was er een optreden van het Zeemanskoor Lauwersoog bij de Voorstraatbrug. De ondernemers lieten het winkelende publiek op de feestelijke dag profiteren van extra korting.

201909opening-wallen-22-1024x683

© Foto: Sake Beerstra / rtvnof.nl

 

AGENDA

Maandag 23 Maart

Activiteiten afgelast

Het coronavirus raakt vrijwel iedere organisatie en individu. In het hele land zijn vergaande maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Een onzekere en zware tijd voor veel mensen en bedrijven. Ook voor het organiseren van evenementen zijn het onzekere tijden. De volksgezondheid staat op nummer één. Daarom hebben wij als verenigingen en stichtingen in onderling overleg geconstateerd dat we helaas alle geplande evenementen tot tenminste 1 september moeten cancelen.

koopavond tijdelijk tot 20 uur

koopavond tijdelijk tot 20 uur

Over ons

HIM staat voor Handel Industrie en Middenstand en is een ondernemersvereniging waar diverse winkels en bedrijven uit Kollum e.o.  bij aangesloten zijn. De HIM is er door ondernemers, voor ondernemers.

Laatste tweets

@beleefkollum | Volg ons nu!

Er zijn momenteel geen recente tweets.

Contactgegevens

HIM Kollum
Postbus 120
9290 AC Kollum

E-mail: info@himkollum.nl
Website: www.beleefkollum.nl
Facebook: www.facebook.com/beleefkollum

Copyright © 2020 HIM / Beleef Kollum - Realisatie: Nextstep Design, Kollum