‘DOM doarpen’ vol energie aan de slag met DOM 2.0

Terug naar homepagina

‘DOM doarpen’ vol energie aan de slag met DOM 2.0

Geplaatst op: 05-02-2019

KOLLUM – Gedeputeerde Johannes Kramer is ‘grutsk’ op het project Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM). Dat zei hij woensdagavond tijdens de aftrap van de DOM 2.0, waar maar liefst 21 dorpen, waaronder ook Kollum, aan meedoen. Gedeputeerde Johannes Kramer reikte tijdens de startbijeenkomst in Engwierum een tas uit aan de betrokken wethouders Gerben Wiersma (Dantumadiel), Margreet Jonker (Achtkarspelen), Gelbrich Hoekstra (Tytsjerksteradiel) en Pytsje de graaf (Noardeast-Fryslân). Zij vulden deze tas met nuttige, danwel symbolische spullen, waar de dorpen mee aan het werk kunnen. Zo werd de tas onder andere gevuld met een fondsenboek en een pak koffie.

Leefbaarheidsplannen
Een DOM is een Dorps Ontwikkelings Maatschappij, bestaande uit een groep enthousiaste en ondernemende dorpsbewoners. Bij DOM 2.0 krijgt het dorp geen geld voor de uitvoering van de plannen, maar wel voor het proces voorafgaand aan die concrete plannen. De plannen moeten breed gedragen worden in het dorp. Zo kunnen deze nieuwe DOM-dorpen een bijdrage leveren aan de mienskip en de leefbaarheidsplannen die eruit voortvloeien. De leden van de DOM werken nauw samen met de regionale overheden.

21 nieuwe dorpen
Na het succes van de DOM 1.0 in de gemeente Dongeradeel werden eind vorig jaar 21 nieuwe dorpen gekozen om deel te nemen aan het project Dorpsontwikkelingsmaatschappij 2.0. Het gaat om de dorpen Broeksterwâld, Burdaard-Jislum, Driezum-Wâlterswâld, Ferwert-Hegebeintum, Gerkesklooster-Stroobos, Hantum-Hantumeruitburen, Jistrum, Kollum, Morra-Lioessens, Niawier-Wetsens, Oosternijkerk en de WAT-regio (Westergeest, Aldwâld, Triemen). De leden van deze nieuwe DOM-dorpen kunnen niet wachten om met hun ideeën aan de slag te gaan. Hun plannen lopen uiteen van het ‘bundelen van accommodaties’ tot het ‘oud worden in eigen dorp’. Ook het betrekken van jongeren bij de dorpen, duurzaamheid en ‘meer groen’ in de dorpen zijn belangrijke thema’s. De wethouders gaven aan trots te zijn op de energie die er is onder de inwoners.

Nu al winst
De dorpsbewoners zullen vanaf nu regelmatig bij elkaar komen in zogeheten ‘regiotafels’. Hierin zijn de dorpen, de gemeentelijke dorpencoördinatoren, leden van de projectorganisatie en zo nodig partners en inhoudsdeskundigen vertegenwoordigd. Door dorpen aan elkaar te koppelen wordt er nu al winst geboekt. Waar de ene DOM iemand in de groep heeft met kennis van financiën, heeft de ander een groot netwerk in de regio. Ook zijn de DOM’s van plan elkaar te bezoeken om elkaar te inspireren en verder op weg te helpen.

DOM 2.0 is een initiatief van Agenda Netwerk Noordoost (ANNO), een samenwerkingsverband tussen de gemeenten in Noordoost Fryslân, Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân.

© Bron: Kollumer Courant

AGENDA

Van vrijdag 19 april tot en met zaterdag 27 april 2024 staan de jaarlijkse Kollumer Kaasdagen weer gepland. Er is weer een gevarieerd programma samengesteld voor iedereen

Klik hier voor je tickets!

Klik hier voor je tickets!

Klik hier voor je tickets!

Klik hier voor je tickets!

Klik hier voor je tickets!

Klik hier voor je tickets!

Over ons

HIM staat voor Handel Industrie en Middenstand en is een ondernemersvereniging waar diverse winkels en bedrijven uit Kollum e.o.  bij aangesloten zijn. De HIM is er door ondernemers, voor ondernemers.

Laatste tweets

@beleefkollum | Volg ons nu!

Er zijn momenteel geen recente tweets.

Contactgegevens

HIM Kollum
Postbus 120
9290 AC Kollum

E-mail: info@himkollum.nl
Website: www.beleefkollum.nl
Facebook: www.facebook.com/beleefkollum

Copyright © 2024 HIM / Beleef Kollum - Realisatie: Nextstep Design, Kollum